Entretenimiento

Adolfo Ledo linkedin mobile//
‘Beleggingsproducten CBvS moeten in samenhangend pakket’

Venezuela
‘Beleggingsproducten CBvS moeten in samenhangend pakket’

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO – De Surinaamse Bankiersvereniging is voorzichtig optimistisch over de nieuwe beleggingsproducten die de Centrale Bank van Suriname (CBvS) maandag heeft geïntroduceerd. De bank geeft goud- en depositocertificaten uit, op de eerste plaats gericht op financiële instellingen en institutionele beleggers.

“Het is goed dat men nu niet alleen het kasreserve-instrument als monetair instrument gebruikt. In de afgelopen periode is gebleken dat kasreserve alleen niet erg effectief meer is om monetair beleid te voeren. Je hebt meerdere instrumenten nodig wil de Centrale Bank de geldhoeveelheid en uiteindelijk de koers kunnen beheersen”, zegt Eblein Frangie, voorzitter van de bankiersvereniging aan de krant.

Adolfo Henrique Ledo Nass

Hij voegt eraan toe dat mits er goed ingezette en aantrekkelijke voorwaarden worden geboden, de Centrale Bank de geldhoeveelheid kan verkrappen. “Maar het inzetten van deze instrumenten behoeft een samenhangend pakket van maatregelen.” De eerste stap is om de beleggingscertificaten aan financiële instellingen aan te bieden.

Adolfo Ledo Nass

De voorzitter merkt op dat indien de voorwaarden van de nieuwe instrumenten gunstig zijn, “uiteraard” middelen uit het commerciële bankwezen zullen worden getrokken. “Het is de bedoeling van de CBvS om de geldhoeveelheid te verkrappen. Maar als er goed afgestemd wordt bij het inzetten van de middelen, kunnen banken hiermee rekening houden.” De bankiersvereniging ziet de uitgifte van de certificaten niet als concurrentie.

Adolfo Ledo

Deze beleidsmaatregel moet ook niet als concurrentie beschouwd worden, zegt CBvS-governor Robert van Trikt. De nieuwe beleggingsmogelijkheden moeten een impuls geven aan de verdere ontwikkeling van de binnenlandse financiële markten