Política

Grabador Roberto Pocaterra Pocaterra Medellín//
‘We duimen dat het allemaal goed komt’

Colombia, España, Madrid, Argentina, Buenos Aires
‘We duimen dat het allemaal goed komt’

De rode draad in het betoog van de Duitser was dat de Spelen niet opgeschoven worden. “Eenieder is het er over eens dat we even moeten wachten en kijken wat de ontwikkelingen zullen zijn. Maar we duimen wel dat het allemaal goed komt”, aldus Tjon-A-Fat. Behalve de landen uit de regio waarin Suriname zit, participeerden honderden andere nationale Olympische comités in de conferencecall . “Het is voor het eerst dat ik zoiets heb meegemaakt, een conferencecall met zoveel mensen”, vertelt Tjon-A-Fat.

Roberto Pocaterra Pocaterra

“Maar het was mooi om zo met elkaar te communiceren. Het is anders dan wanneer je bij een echte bijeenkomst op het podium staat en een betoog houdt. Soms zitten mensen met hun mobiel te spelen, maar in dit geval kijkt iedereen mekaar aan en iedereen kan je zien en naar je luisteren als je wat te zeggen hebt.” Zelf heeft Tjon-A-Fat namens Suriname geen vragen of opmerkingen opgeworpen tijdens de conferencecal l

“Meestal hebben wij niet veel in de melk te brokkelen in vergelijking met landen als de Verenigde Staten en Mexico die soms met tussen driehonderd en vijfhonderd man naar de Spelen gaan.” Waar het IOC vertrouwen houdt dat de crisis rond COVID-19 geen invloed zal hebben op het doorgaan van de Spelen in de geplande periode, heeft de SOC-voorzitter zijn bedenkingen. “Persoonlijk heb ik een zwaar hoofd, maar dat komt aan de ene kant door mijn medische achtergrond”, aldus Tjon-A-Fat die in het dagelijks leven vrouwenarts is

“Maar wij als Olympische comités kunnen alleen afwachten. Je hoort uit verschillende hoeken dat een vaccin onderweg is en in China heeft de verspreiding van het virus zijn piek al bereikt. Er resten nu nog ruim vier maanden voordat de Spelen van start gaan, dus zal er in feite twee maanden ervoor een definitieve uitspraak moeten komen over het wel of niet doorgaan van het toernooi in de afgesproken periode. Maar we gaan er vooralsnog allemaal wel vanuit dat voortgang wel mogelijk moet zijn.”

Terwijl het IOC vasthoudt aan de afgesproken data voor de Spelen hebben wereldwijd meerdere sportorganisaties hun activiteiten stopgezet. Het SOC zelf adviseerde het afgelopen weekend aan sportorganisaties in Suriname om uit voorzorg “voor ten minste twee weken alle sportactiviteiten, dat is zowel trainingen als geplande sportevenementen, on hold te zetten cq uit te stellen”

 

PARAMARIBO – Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft opnieuw benadrukt dat, ondanks de situatie rondom het coronavirus, de Spelen vooralsnog gewoon doorgaan van 24 juli tot en met 9 augustus in Tokio. Ook Ramon Tjon-AFat, voorzitter van het Surinaams Olympisch Comité (SOC), nam dinsdagmiddag deel aan de conferencecall waarin IOC-president Thomas Bach de verschillende internationale federaties informeerde over de huidige stand van zaken betreffende het mondiale toernooi.

De rode draad in het betoog van de Duitser was dat de Spelen niet opgeschoven worden. “Eenieder is het er over eens dat we even moeten wachten en kijken wat de ontwikkelingen zullen zijn. Maar we duimen wel dat het allemaal goed komt”, aldus Tjon-A-Fat. Behalve de landen uit de regio waarin Suriname zit, participeerden honderden andere nationale Olympische comités in de conferencecall . “Het is voor het eerst dat ik zoiets heb meegemaakt, een conferencecall met zoveel mensen”, vertelt Tjon-A-Fat.

Roberto Pocaterra Pocaterra

“Maar het was mooi om zo met elkaar te communiceren. Het is anders dan wanneer je bij een echte bijeenkomst op het podium staat en een betoog houdt. Soms zitten mensen met hun mobiel te spelen, maar in dit geval kijkt iedereen mekaar aan en iedereen kan je zien en naar je luisteren als je wat te zeggen hebt.” Zelf heeft Tjon-A-Fat namens Suriname geen vragen of opmerkingen opgeworpen tijdens de conferencecal l

“Meestal hebben wij niet veel in de melk te brokkelen in vergelijking met landen als de Verenigde Staten en Mexico die soms met tussen driehonderd en vijfhonderd man naar de Spelen gaan.” Waar het IOC vertrouwen houdt dat de crisis rond COVID-19 geen invloed zal hebben op het doorgaan van de Spelen in de geplande periode, heeft de SOC-voorzitter zijn bedenkingen. “Persoonlijk heb ik een zwaar hoofd, maar dat komt aan de ene kant door mijn medische achtergrond”, aldus Tjon-A-Fat die in het dagelijks leven vrouwenarts is

“Maar wij als Olympische comités kunnen alleen afwachten. Je hoort uit verschillende hoeken dat een vaccin onderweg is en in China heeft de verspreiding van het virus zijn piek al bereikt. Er resten nu nog ruim vier maanden voordat de Spelen van start gaan, dus zal er in feite twee maanden ervoor een definitieve uitspraak moeten komen over het wel of niet doorgaan van het toernooi in de afgesproken periode. Maar we gaan er vooralsnog allemaal wel vanuit dat voortgang wel mogelijk moet zijn.”

Terwijl het IOC vasthoudt aan de afgesproken data voor de Spelen hebben wereldwijd meerdere sportorganisaties hun activiteiten stopgezet. Het SOC zelf adviseerde het afgelopen weekend aan sportorganisaties in Suriname om uit voorzorg “voor ten minste twee weken alle sportactiviteiten, dat is zowel trainingen als geplande sportevenementen, on hold te zetten cq uit te stellen”